15 Waterspelletjes voor tijdens een kinderfeestje

Hebben jullie een kinderfeestje in de zomer en is het warm? Dan is het een goed idee om waterspelletjes met de kinderen te spelen. Kinderen vinden waterspelletjes fantastisch als het warm is! Je kan deze waterspelletjes in de tuin spelen of in het park of op een grasveld in de buurt. Misschien gaan jullie wel naar een zwemvijver en speel je de spellen daar met de kinderen.  

Wat jullie ook gaan doen tijdens het feestje heel veel waterpret gewenst!

Waterspelletje 1 De watertrein

Dit waterspel is vooral leuk met een wat grotere groep kinderen. Perfect dus voor een kinderfeestje op een warme dag. Je hebt twee emmers en een grote spons of handdoek nodig. Laat alle kinderen achter elkaar in een rij op de grond zitten.  De voorste maakt de spons of handdoek nat met water. Vervolgens geeft hij hem over zijn hoofd door aan de persoon achter hem. Die pakt hem aan en geeft hem ook weer door. De laatste in de rij knijpt de spons uit in de emmer. Het doel van dit waterspel is om ze snel mogelijk de tweede emmer vol te krijgen met water. 

Waterspelletje 2 Waterflessenvoetbal

Hebben jullie kinderen die graag met water en een bal spelen? Dan is dit waterspel het perfecte spel voor jullie tijdens een kinderfeestje. Zorg dat ieder kind dat meedoet een eigen plastic fles heeft. De flessen moeten allemaal ongeveer even groot zijn. Iedereen vult zijn fles met water en zet hem zonder dop voor zich neer.  De kinderen kunnen in een cirkel staan. Met de bal mogen de kinderen nu proberen elkaars waterfles om te schoppen (of om te gooien als je de handbal variant speelt). Als er een fles geraakt is en hij valt om, gaat het kind waarvan de fles is eerst de bal halen en daarna pas de fles weer rechtop zetten. Wie houdt het langste water in zijn fles?  

Waterspelletje 3 Waterballonen

Waterballonnen zijn altijd een succesvol waterspel voor kinderen. Als het warm weer is en kinderen kunnen en mogen lekker nat worden, zijn waterballonnen fantastisch leuk bij een kinderfeestje. De wegwerp waterballonnen worden haast niet meer verkocht in Nederland, tegenwoordig heb je hervulbare waterballonnen. Je kan ook gewone ballonnen gebruiken (die gaan alleen minder snel kapot) of sponsballetjes (die gaan helemaal niet kapot maar nemen wel lekker veel water op). Afhankelijk van de spellen kies je welke variant “waterballon” jullie gaan gebruiken.   

Natuurlijk kun je met twee teams elkaar “af” proberen te gooien, maar er zijn meer leuke waterballon spel varianten. Mijn kinderen proberen vaak zo ver mogelijk uit elkaar te staan en de ballon over te gooien zonder hem te breken. (kan goed met een gewone ballon met water!) De kinderen kunnen de ballon met hun handen vangen… maar je kan ook met een vergiet een soort “mandhoedje” maken. De kinderen moeten nu proberen de waterballon in hun vergiet op hun hoofd te “vangen”. Natuurlijk worden ze helemaal nat van dit waterspel.  Wil je dit waterspel tijdens een kinderfeestje vieren? Vraag dan of een paar kinderen een vergiet van thuis meenemen of leen er een paar van de buren. Dan hebben alle kinderen hun eigen hoed.

Met water spelen voor peuters en kleuters

Heb jij een peuter of een kleuter die graag met water speelt? Dan is een watertafel echt een uitkomst. Toen onze kinderen klein waren, konden ze hier uren en uren mee spelen in de tuin. Let er wel op dat je, als het heel zonnig en warm is, de tafel in de schaduw zet.

Een alternatief is een AquaPlay waterbaan om mee te spelen. Deze kun je vaak op meerdere manieren in elkaar zetten, dus het spel is steeds anders. Ook hier hebben we zelf goed ervaringen mee.

Water spelletje 4 Het sponzen gooi spel

Dit is een hilarisch water spel om met een groep kinderen te spelen als het goed warm is.  Koop of maak een bord met een gat in het midden, waar een gezicht in past…….  

Geef alle kinderen een zachte spons (geen schuurspons, haha). Als je twee kleuren sponzen hebt, kun je ieder team een eigen kleur spons geven.  Ieder team heeft ook een teiltje met water om de sponzen lekker in nat te maken. 

De eerste durfal (je zult merken dat er daarna meer kinderen willen!) gaat voor de groep staan met het bord. Let wel op dat er voldoende afstand is van de groep. De andere kinderen mogen nu met de natte sponzen proberen de durfal nat te gooien. 

Ik kocht ooit dit bord bij de Action, te leuk! Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Waterspelletje 5 Spring over de tuinslang

Voor dit waterspel heb je een tuinslang nodig. Zet de tuinslang aan en laat de kinderen er overheen springen. Natuurlijk gaat de waterstraal steeds hoger en hoger. 

Variant: laat de kinderen onder de waterstraal door lopen als een limbo danser. Bij deze waterspelvariant mag de straal steeds wat lager. 

Waterspelletje 6 Spons tikkertje

Tikkertje is een oud spel en iedereen kent het. Maar kennen jullie de spons-variant al? Zo wordt het een water spel voor kinderen. Je kunt dit spel goed spelen tijdens een kinderfeestje. Het is heel eenvoudig en erg leuk. De tikker mag met een natte spons de andere kinderen proberen aan te tikken. Als je getikt bent, maak je de spons weer nat en ben je zelf de tikker. 

Variant met meerdere sponzen. Als je getikt bent mag je ook een spons pakken en mee gaan tikken.  

Waterspelletje 7 Water snoephappen

Dit is een lekker water spelletje! Je hebt een teiltje met een laagje water nodig en wine gums. Let er op dat de teil groot genoeg is. De kinderen moeten er met hun hoofd in passen.  Je vult nu de teil met water. Bij jongere kinderen doe je er maar een mini beetje water in en bij oudere kun je er een flinke laag water in doen. Nu doe je er voor ieder kind een snoepje in en de kinderen mogen om de beurt happen voor een snoepje.  

Waterspelletje 8 ijsklontjes race

Voor dit waterspel heb je wel wat voorbereiding nodig. Van tevoren maak je voor elke kind een bakje met water met daarin een lego steentje of ander klein speeltje. Deze zet je in de vriezer. Zorg dat de bakjes goed bevroren zijn als jullie het waterspel gaan spelen. Bij de start van het spel krijgen alle kinderen één ijsbakje met inhoud. Nu is het de bedoeling dat de kinderen zo snel als mogelijk het ijs laten smelten en de lego popjes of snoepjes “vrij” spelen.   

Waterspelletje 9 IJsmannen en -vrouwen

Voor dit waterspel moet je ook van tevoren wat invriezen.  Het is een erg leuk waterspel voor een kinderfeestje op een warme dag. Ter voorbereiding vries je één T-shirt per kind wat meedoet en/of één bolletje sokken in. Vries voor ieder kind een eigen T-shirt en/of paar sokken in. Voor je het invriest maak je het een mini beetje nat. Let op dat de natte T-shirts en sokken niet aan elkaar vast zitten. De kinderen krijgen bij de start van dit spel allemaal een eigen T-shirt en/of paar sokken. Wie heeft zich als eerste aangekleed?  

Waterspelletje 10 Waterzak rugbyspel

Dit waterspel is geschikt voor een grotere groep wat oudere kinderen. Het kan er namelijk ruig aan toe gaan. Vanaf 10 jaar is het leuk voor een kinderfeestje.    

Je speelt het in twee teams. Je hebt een grasveld nodig of een zandgrond (beter!). Er mogen geen bomen of speeltoestellen op het speelveld staan. Voor dit waterspel heb je een juten zak of een canvas tas nodig die je vult met sponzen en of natte doeken en of nat zand (iets wat lekker veel water op neemt). Dit is de waterzak! Ieder team heeft een emmer of teil met water, dit is hun goal. Iedere keer dat het de tegensander lukt om de waterzak in de emmer van de tegenstander te gooien of duwen verdienen ze één punt.  Na iedere goal maakt de scheidsrechter de waterzak weer helemaal nat en starten de kinderen weer vanuit het midden van het speelveld.  

De kinderen mogen niet lopen met de waterzak. Alleen gooien of doorgeven. Wel mogen ze de zak van elkaar afpakken door hem uit de handen te trekken.  

De zak wordt steeds natter en viezer, en dus de kinderen ook.  Na een van tevoren afgesproken tijd is het spel afgelopen.   

Let op. Maak een zwaardere waterzak voor oudere kinderen, bijvoorbeeld door meer nat zand en alleen natte doeken ipv sponzen in de zak te doen.  

Kant en klare waterspelletjes kopen?

Ga jij voor nog meer gemak? Koop dan dit leuke kant en klare Waterspeelgoed

Waterspelletje 11 Zelf een watersproeier maken

Voor dit waterspel heb je een lege plastic fles nodig.  In deze fles prik je een aantal gaatjes. Maak de tuinslang vast aan de bovenkant van de fles en zet de kraan aan! Na kan de waterpret beginnen!   

Heb je nog een stukje oude tuinslang liggen? Je kunt ook in een stukje (oude) tuinslang gaatjes prikken. Het ene uiteinde sluit je aan op de kraan en het andere uiteinde maak je dicht.  

Je kan verschillende waterspellen spelen bij deze zelf gemaakte watersproeier. Voor kleuters is het bijvoorbeeld heel leuk om er overeen te springen.  

Toch liever een kant en klare watersproeier kopen. Ze zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen 

Waterspelletje 12 De waterrace met waterpistool

Dit waterspel is perfect voor een kinderfeestje met kinderen die gek zijn van Formule 1 en racen! Voor dit spel heb je voor ieder kind een waterpistool(tje) nodig en een ballon met lucht of een pingpongbal, tennisbal, of klein speelgoedautootje. Op de grond maak je een racebaan met stoepkrijt. De racebaan kan recht zijn maar kan ook bochten hebben, wat jullie leuk vinden bij dit waterspelletje.  Alle kinderen starten bij Start en proberen nu zo snel als mogelijk met hun waterpistool hun bal(lon) of autootje naar de Finish te “spuiten” 

Bekijk dit handige overzicht van alle soorten waterpistolen bij BOL

Waterspelletje 13 Het sponzenvoeten doorgeef spel

Dit waterspel is een altijd succes bij kinderfeestjes op een warme dag! Je speelt het met minimaal 3 kinderen en maximaal een hele schoolklas! Voor dit spel heb je één of een meer (bij grote groepen) grote sponzen nodig. Hoe meer water ze opnemen hoe beter. Je kan dit waterspel ook spelen met een bal die veel water opneemt. De kinderen gaan allemaal op hun rug liggen in een grote kring of in een lange rij naast elkaar. Ze houden allemaal hun voeten in de lucht. De eerste maakt de spons helemaal nat en probeert hem dan met zijn voeten door te geven aan de volgende in de rij. Als de spons valt, moeten de kinderen hem opnieuw nat maken en het opnieuw proberen.      

Als je het spel met een grote groep speelt, kun je de groep splitsen en de groepen tegen elkaar laten strijden.  Of je maakt een hele grote kring en gebruikt twee of drie of vier sponzen die “rond” gaan in verschillende richtingen.  

Watersspelletje 14 De water-ober

Dit is een leuk waterspel om tijdens een kinderfeestje in een estafette vorm te doen. Je hebt twee ronde dienbladen nodig. Deze zet je helemaal vol met plastic bekertjes gevuld met water. Nu maak je een waterober parcours met een start en een finish, bijvoorbeeld in een speeltuin of op en grasveldje. De kinderen moeten nu zo snel als mogelijk hun dienblad met water naar de finish brengen. Wie kan het heel snel? En wie heeft er het meeste water naar de finish gebracht? Jongere kinderen mogen het dienblad met twee handen vasthouden, maar oudere kinderen mogen maar één hand gebruiken voor dit waterspel!  

Water spelletje 15 Waterpinatas

In Mexico hebben kinderen op ieder kinderfeestje een pinata. Dit is de water variant! Voor dit waterspel span je een touw met gewone ballonnen, gevuld met water hoog boven de kinderen. De kinderen moeten er om de beurt onder kunnen staan.   

Om de beurt mag er één kind onder staan en 3 keer met de stok tegen de waterballon pinata’s slaan om ze proberen kapot te maken.   

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.