Speurtocht maken

Hoe maak je een goede speurtocht voor kinderen? 

Wil jij de kinderen een te gekke speurtocht bezorgen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, met deze tips maak jij de leukste speurtocht voor jouw kinderen! In dit blog delen we de ins en outs voor het maken van een geweldige speurtocht. 

Speurtocht voor kinderen maken, tips

Binnen of buiten?

Eerst bepaal je of je speurtocht binnen dan wel buiten uit gaat zetten voor de kinderen. Een combinatie van deze twee kan natuurlijk ook. Een speurtocht binnen betekent geen weerszorgen, maar we moeten eerlijk zijn, rennende kids door je huis kunnen een uitdaging zijn.  

Nadat je bepaald hebt of je de speurtocht binnen of buiten gaat uitzetten, bepaal je het gebied waarbinnen jij jouw speurtocht uit zet. Wil je de speurtocht binnen in huis doen? Bepaal dan of je alleen de woonkamer en de hal gebruikt voor jouw speurtocht of ook de slaapkamer en bijvoorbeeld badkamer. Ga je de speurtocht voor de kinderen buiten uitzetten?  Ook dan is het slim om van te voren te bepalen binnen welk gebied jij de kinderen wil laten zoeken.  De grootte van het gebied en de veiligheid zijn dan van belang. 

Welke leeftijd?

Wil je de speurtocht voor de kinderen buiten uitzetten, bepaal dan het gebied wat het meest geschikt is voor jouw groep kinderen. Is jouw speurtocht voor kleinere kinderen? Zorg dan dat het gebied overzichtelijk en veilig is. Kinderen naast een drukke weg laten speuren is niet handig. Een speeltuintje of (deel van een) park is dan ideaal.  Zijn de kinderen wat ouder? Dan kun je ook een hele wijk als speurtocht gebied gebruiken. Kijk goed naar de groep en bepaal zo wat veilig en passend is voor de kinderen. Natuurlijk maakt het ook uit of jij met ze meeloopt of dat de kinderen de speurtocht straks helemaal alleen gaan lopen.

De opdrachten

Nadat je het gebied hebt bepaald ga je aan de slag met het maken van de opdrachten.

Je kan de kinderen via een kaart van opdracht naar opdracht sturen. Bij onze kinderfeestjes De Zoektocht naar Lotje en De Verdwijning van Lotje hebben we hier een aantal handige tips voor het maken van een kaart bij een speurtocht gemaakt.

Je kan ook zelf sporen uitzetten binnen het door jouw vastgestelde speurtocht gebied. Denk aan stoepkrijt als je de kinderen buiten wil laten speuren. Of lintjes die je aan een boom hangt of aan een deur als je het binnen doet.  Ik heb een keer een tocht in het donker uitgezet met van de lichtgevende staafjes, dat was een groot succes. Let op: zorg wel dat je na de speurtocht alles wel netjes opruimt en geen rommel in de natuur achter laat.

Tot slot is het leuk om de kinderen tijdens de speurtocht opdrachten te laten doen. Laat ze bijvoorbeeld als een slang dicht tegen elkaar en achter elkaar lopen door een speeltuin of laat ze een raadsel oplossen voordat ze naar een volgend punt op hun speurtocht gaan. Ook kun je ze een soort bingo laten doen van alles wat ze onderweg tegen komen.

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie opgedaan om zelf een leuke speurtocht uit te zetten. Wil je liever lekker makkelijk en een kant en klare speurtocht, koop dan een van onze Lotje speurtochten. Ze zijn niet duur en het grote denkwerk hebben wij al voor je gedaan. Het leuke aan deze speurtochten voor kinderen is dat de kinderen via WhatsApp steeds nieuwe instructies en opdrachten krijgen.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Contact

Heb je nog vragen? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.