Vanaf welke leeftijd vier je een kinderfeestje?

Als je kind 1 jaar wordt, nodig je goede vrienden en familie uit voor een verjaardagsfeestje. Een 1ste verjaardag van een kind is natuurlijk heel bijzonder. Als jullie kind 2 jaar wordt is het feest meestal ongeveer gelijk. Maar wat als ze naar de peuterspeelzaal gaan of naar de kleuterklas? Nodig je dan ook andere kinderen uit? Wanneer is het tijd voor een echt kinderfeestje? Vanaf welke leeftijd organiseer je een heus kinderfeestje voor een kind?

In dit blog lees je een aantal afwegingen zodat je zelf een goede keuze kan maken.

leeftijd eerste feestje taart

Wat is een geschikte leeftijd voor een eerste kinderfeest?

De meeste ouders organiseren pas een kinderfeestje als hun kind 4 jaar is. Ze zitten dan op basisschool en zijn wat meer gewend aan grotere groepen kinderen. Ook beginnen ze dan echt vriendjes en vriendinnetjes te krijgen. Vaak hebben ze klasgenootjes die ze graag willen uitnodigen voor hun feestje. Af en toe (vaak wanneer ze een oudere broer of zus hebben) vraagt je kind er zelf al om; “Mag ik een kinderfeestje geven?”

Maar ook al vraagt je kind er om, is het kind er klaar voor en zijn jullie er als ouder klaar voor om een kinderfeestje voor jullie 4-jarige te geven?

Hoe weet je of je kind toe is aan een kinderfeestje?

De richtlijn van 4 jaar is niet voor niets een richtlijn. Sommige kinderen van 4 zijn er gewoon nog niet klaar voor en anderen misschien al wel.

Wij adviseren om sowieso het eerste feestje klein te houden. Dus niet te veel kinderen uitnodigen en niet te lang feest vieren. Ook hoeft er op een eerste feestje niet heel veel. Kinderen vinden het al lang leuk om samen een taartje te eten, cadeaus uit te pakken en wat te spelen.

Bij Confetti per Mail hebben we verschillende kant en klare kinderfeestjes. Het Ziggy Zintuigfeest is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Maar voor een aantal kinderen is dat nog te vroeg en is 5 of 6 jaar jaar beter. Iedere ouder kent zijn eigen kind het beste en kan zelf het beste inschatten wat voor de leeftijd van zijn/haar kind het beste kinderfeestje is.

Op zoek naar een tof eerste kinderfeestje?

Kijk dit eens: een kinderfeestje, al helemaal voor je uitgewerkt, met handig draaiboek en leuke spelletjes voor kleuters. Voor € 19,50 compleet thuis te vieren! 

Meer over dit eerste kinderfeestje lees je hier

Een kinderfeestje geven voor een peuter of een kleuter

Onder de 4 jaar is een feestje geven vaak ingewikkeld. En de vraag is of de kinderen er dan al van kunnen genieten zoals wat oudere kids doen. Kinderen van 3 jaar kunnen veel dingen nog niet zelfstandig en vinden nieuwe omgevingen zonder “mama” spannend. Bij kinderen van 3 is het meestal handiger om nog geen kinderfeestje te organiseren.

Natuurlijk spelen kinderen van 2 en 3 jaar al wel op de peuterspeelzaal met anderen en wellicht hebben ze ook al één of twee vaste vriendjes. Wat veel ouders doen (zo hebben wij het ook gedaan), is eerst eens één vriendje uitnodigen om alleen te spelen (zonder dat de mama van het vriendje blijft) na de peuterspeelzaal. Hoe gaat dat? Spelen de kinderen gezellig samen?

Tip: Vier het eerste kinderfeestje voor jouw kleuter thuis

Als je thuis een eerste kinderfeestje organiseert, kun je zelf het feest wat sturen afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Met de spellen van ons Ziggy Zintuig feest kunnen kleuters zich 1,5 tot 3 uur vermaken. Sommige spellen zijn rustig andere wat actiever. We hebben er een mooie mix van gemaakt. Natuurlijk is er ook rekening gehouden met de spanningsboog van deze jongere kinderen. Ze zijn sneller afgeleid en hebben wat meer sturing nodig. Dat vind je allemaal in het Ziggy Zintuig feestje.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.