Kinderfeestje en autisme..

Als moeder van twee kinderen in het spectrum ben ik jaren zoekend geweest naar manieren om spannende momenten minder spannend te maken. Kinderfeestjes zijn daar een schoolvoorbeeld van. Niks zo onvoorspelbaar als een kinderfeestje! Alles wordt geheim gehouden, alles verloopt anders dan anders… Dat mooie feest dat voor heel veel kinderen het event van het jaar is, is dat helaas niet voor kinderen die gevoeliger zijn voor prikkels en onvoorspelbaarheid. 

Al heel snel kwamen wij er achter dat binnenspeeltuinen en dat soort indoor-uitjes niet werkten voor onze kinderen. Zo zijn we de kinderfeestjes thuis gaan vieren. Waaruit later het idee voor Confetti per Mail rolde, maar dat is een ander verhaal 😉

Een feestje vieren met ASS, ADHD, HSP en meer...

Dat ik het op deze pagina heb over Autisme, is alleen maar omdat daar mijn ervaring ligt. Ik weet dat er nog veel meer kinderen zijn die erg gevoelig zijn voor veranderingen en ongestructureerde activiteiten. En er zijn ook kinderen met ASS die feestjes juist de bom vinden. Dit blog is  voor iedereen die te maken heeft met een kind dat graag (naar) een kinderfeestje wil, maar de spanning niet goed kan handelen. Ongeacht welke stempel, welke afkorting of wat dan ook. 

Bovendien wil ik benadrukken dat ik geen therapeut ben, maar een moeder die haar ervaringen graag deelt met andere ouders. Wat voor ons werkt, hoeft niet voor een ander te werken. Kijk zelf wat jullie past en of je iets aan onze ervaringen hebt. 🩵

Wat is zo lastig aan een kinderfeestje?

Ik kan me voorstellen dat het gek klinkt als ik zeg dat kinderfeestjes voor onze kinderen echt geen feestjes waren. Samengevat kwam dat vooral hierdoor:

Kinderfeestjes zijn onvoorspelbaar

Onze kinderen vonden vooral de onvoorspelbaarheid lastig. En dat ging dan van wat gaan we doen tot wie brengt me naar huis en bij wie zit ik dan in de auto? Wij haalden dit zo goed mogelijk weg door van tevoren die vragen (waar mogelijk) te beantwoorden. Onderaan deze pagina hebben we daarvoor een handigheidje! 

Kinderfeestjes zijn druk

Omdat de meeste kinderen nou eenmaal uitgelaten zijn op een kinderfeestje, was de drukte ook altijd een big issue. Drukke ruimtes waar ook nog andere kinderen spelen maakten dit nog erger. Door de feestjes thuis te organiseren en niet te veel kinderen uit te nodigen, zagen we dat ze veel meer konden genieten van hun feestje. 

Tijdens kinderfeestjes is alles anders

Chips eten doordeweeks, cadeautjes krijgen, nieuwe dingen doen, met zijn allen uit school worden gehaald..: niks verloopt zoals op een andere dag. En daar hebben sommige kinderen nou eenmaal moeite mee, hoe leuk het ook is. Wij hebben dit vooral voorspelbaar gemaakt, zodat er geen vragen over ontstonden, en uitgelegd dat het niet alleen spannend maar ook leuk is om dingen een keer anders te doen dan anders, het is tenslotte feest. De volgende dag gaat alles weer zoals voorheen. 

GRATIS: Maak het kinderfeestje voorspelbaar

Om je een handje te helpen bij het voorspelbaar maken van een kinderfeestje, hebben we een gratis download voor je. Download hem, print hem uit en vul alle vakjes in. Geef hem daarna aan je kind en check vooral even of er nog meer vragen zijn over het feestje die hem of haar bezig houden. Natuurlijk is dit ook te gebruiken als je kind een vriendje heeft die het lastig vindt om naar het feestje te komen. 

Hopelijk heeft jouw kind hier net zo veel aan als die van mij! 

Hopelijk heb je iets aan mijn ervaringen. Zoals eerder al aangegeven kwam vanuit al die kinderfeestjes thuis het idee voor Confetti per Mail. Samen met mijn übercreatieve partner en vriendin hebben we de koppen bij elkaar gestoken om kinderfeestjes thuis leuk, betaalbaar en makkelijk voor de ouders te maken. Benieuwd naar die creaties? Bekijk alle feestjes via de knop hieronder. 

Succes en heel veel plezier met jullie aankomende kinderfeestje! 

Liefs, Anita

medeoprichter Confetti per Mail

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! 

Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.