Mijn kind vindt een kinderfeestje spannend

Een kinderfeestje moet een feestje zijn. Helaas zijn er nogal wat kinderen die al buikpijn krijgen wanneer ze alleen nog maar over een feestje nadenken. Huilbuien, niet slapen, niet eten, snel geïrriteerd raken, het kan allemaal ineens ontstaan, alleen al door het feit dat er een feestje aan zit te komen. 

Op deze pagina hebben we (persoonlijke) tips staan, om de spanning van een kinderfeestje ietwat weg te nemen. Hopelijk heb je er iets aan. 

Tips voor als je kind een feestje eng vindt

Je vindt op deze pagina persoonlijke ervaringen en tips, die we met je delen omdat ze ons hielpen. We delen dit niet om je te vertellen hoe je iets moet doen of wat jouw kind nodig heeft. Wat werkt voor jouw kind is een kwestie van uitproberen. Succes!

Kinderfeestje en prikkels

Yep, prikkels zijn er in overvloed op een kinderfeestje. En daar voelt nou eenmaal niet ieder kind zich even prettig bij. 

Je kunt niet alle prikkels wegnemen. Maar wel een aantal. En alle beetjes helpen. Hoe wij dit doen is zo:

  • Betrek je kind bij het organiseren van het feestje. Zo maak je het voorspelbaarder, wat rust kan geven. 
  • Een open deur: het feestje starten met de cadeaus uitpakken helpt. 
  • Denk goed na over hoeveel en welke kinderen er uitgenodigd worden. Wij bespreken dit thuis gewoon open met onze kinderen: “Als er meer kinderen komen, is het ook drukker. Dat mag, maar vind je dat zelf fijn?” Dat resulteert hier in kinderfeestjes met maximaal een kind of vijf, de laatste keer zelfs maar drie. En dat was me toch gezellig!
  • Laat je kind meebepalen in wat hij of zij wil doen en eten tijdens het feest. Verrassingen voegen niet altijd extra feestvreugde toe 😉 
  • Beperk de tijd. Er is niemand die je verplicht om een hele dag met andermans kinderen op pad te gaan. Jij bepaalt. 
  • Vul de tijd in, zeker als je thuis een feestje geeft. Natuurlijk kun je ze een tijdje buiten laten spelen, of met lego of wat dan ook. Maar als je zorgt dat er weer iets klaarstaat om daarna te doen, blijven de meeste kinderen een stuk rustiger. Vind je het lastig om te bedenken wat de kinderen tijdens het feestje kunnen doen? Kijk dan zeker eens tussen onze feestjes.  De feestjes van Confetti per Mail hebben een duidelijk tijdspad, waarbij actief, passief en pauze worden afgewisseld. 
  • Prikkels hebben ook invloed op de andere kinderen. Heeft jouw kind, net als die van mij, last van de drukte van de andere kinderen? Probeer ook hen dan goed duidelijk te maken hoe de dag gaat verlopen. Die duidelijkheid neemt vaak wat spanning weg, wat in mijn ervaring echt helpt voor de sfeer. 
  • Maak samen met je kind een soort programma van het kinderfeestje. In woorden of in tekeningen.  Niet alleen geeft het rust om te weten hoe en wat, je kind kan er ook later nog eens naar kijken als de zenuwen weer opkomen. 
  • Gaat de spanning over het feestje van een ander? Neem dan contact op met de ouder van de jarige. Wie weet kan diegene alvast wat vragen beantwoorden over bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren en wie er komt. Als je kind dan toch besluit te durven is het evengoed wel fijn om dat contact al geopend te hebben, zodat ze weten wat er speelt en jullie kunnen afspreken wat te doen als het niet lukt. 

GRATIS: Maak het kinderfeestje voorspelbaar

Om je een handje te helpen bij het voorspelbaar maken van een kinderfeestje, hebben we een gratis download voor je. Download hem, print hem uit en vul alle vakjes in. Geef hem daarna aan je kind en check vooral even of er nog meer vragen zijn over het feestje die hem of haar bezig houden. Natuurlijk is dit ook te gebruiken als je kind een vriendje heeft die het lastig vindt om naar het feestje te komen. 

Hopelijk heeft jouw kind hier net zo veel aan als die van mij! 

Spanning voor een kinderfeestje, wat als je kind echt niet wilt?

Oké, jij kunt die prikkels wel proberen weg te nemen, maar zie maar aan je kind duidelijk te maken dat dat verschil maakt. Wij hebben vooral altijd de kinderen laten kiezen. Willen ze niet gaan naar een feestje? Dan ga je toch niet! Maar, dat bepalen we wel ruim van tevoren zodat de jarige het op tijd weet. 

Vind je het eng om te zeggen dat je niet wilt komen, of ben je bang dat je niet meer wordt uitgenodigd? Dat is niet erg, je houdt niet van die drukke feestjes. Onze ervaring is dat de meeste kinderen dat zelfs begrijpen als je het gewoon benoemt als reden dat je kind niet komt. Het is nou eenmaal zo, we kunnen het niet veranderen. Wij hebben zelfs meerdere vriendjes gehad die apart afspraken met een van onze kids als ze jarig waren, om samen iets leuks te doen. 

Wil je zelf geen feestje vieren? Dan doen we dat niet. Neem een vriendje of vriendinnetje mee en dan gaan we daarmee lekker naar de bioscoop en McDonalds. Wie weet wil je dan volgend jaar twee kinderen meenemen, of misschien wel drie. Of niet, ook goed. 

 

 

Kinderfeestje thuis vieren bij spanning voor kinderfeestjes

Kinderfeestjes waren voor mijn kinderen niet altijd een feestje. Niet de eigen feestjes, maar ook niet bij een ander. Mijn jongste werd wel uitgenodigd, maar ging meestal niet. De oudste ging meestal wel, maar de buikpijn begon ruim een week van tevoren al, om nog maar te zwijgen over de slapeloze nachten. Dat is het niet waard. 

Wij zijn de eigen feestjes thuis gaan vieren, wat een verademing was voor de kinderen. De veilige, eigen omgeving gaf rust. Een goed gevulde middag met een paar vrienden of vriendinnen. Dat was zó veel leuker voor ze dan in een speeltuin of trampolinepark vol energie en geluid doorbrengen. 

Het mooie eraan was dat we ook aan de andere kinderen zagen dat een feestje thuis hartstikke goed ontvangen werd. Het is niet meer helemaal van deze tijd lijkt het wel, maar ik ben fan geworden van thuisfeestjes. Maar dan wel op voorwaarde dat het ook echt een feestje is en dat de kids zich optimaal vermaken. Zonder dat ik als animatie hoef op te treden, want daar ben ik echt niet voor gemaakt. En het liefst vol toffe activiteiten. Het overtreffen van een ‘uit-feestje’. 

En zo ontstond Confetti per Mail. Samen met een collega, die kinderen heeft die juist wél dol zijn op grote groepen, drukte en spanning, hebben we geprobeerd feestjes te ontwikkelen die voor íeder kind leuk zijn. En we vinden stiekem dat we daar wel in geslaagd zijn 🙂  

kinderfeestjes voor thuis

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.