15 Buitenspelletjes voor tijdens een kinderfeestje

Willen jullie thuis een kinderfeestje vieren en ben je op zoek naar leuke spelletjes om buiten te spelen met kinderen? Of hebben jullie een straatfeestje met veel kinderen en zoek je daarvoor buitenspelletjes? In dit blog geven we je inspiratie en de leukste tips voor buitenspelletjes met kinderen.  

Wij hebben 15 toffe buitenspelletjes voor je op een rij gezet. Met deze spelletjes hebben jullie zeker een leuk kinderfeestje in de tuin, de speeltuin of het bos.

Sommige buitenspelletjes die we hier vermelden zijn beter voor jongere kinderen, andere voor oudere kinderen. Daar waar het kan geven we een leeftijdsindicatie voor het buitenspel en een variant voor jongere kinderen of juist oudere kinderen en grote of juist kleine groepen kinderen. 

Heel veel plezier met buiten spelen!    

kinderfeestje thuis

Buitenspelletje 1 Konijnentikkertje

Dit buitenspel is leuk voor kleine kinderen tot een jaar of 9. Spreek van tevoren met de kinderen af wat de randen zijn van het speelveld. Een grasveldje is hiervoor het makkelijkst.  Spreek met de kinderen af dat ze niet van het speelveld af mogen gaan.  

Een van de kinderen start als boer. De rest van de kinderen zijn konijnen. De konijnen mogen nu huppelend over het grasveld gaan. De boer probeert ze te tikken. Als een konijn is getikt. Verandert hij in een wortel. De wortel staat stil met zijn handen in de lucht en benen wijd. Pas als een konijn onder de benen van een wortel doorkruipt, wordt de wortel weer een konijn en kan hij weer meedoen aan het spel. De boer moet proberen om dit te voorkomen, door alle konijnen te tikken. Om de beurt mogen de kinderen de boer zijn.   

Variant: start met twee boeren.  

Buitenspelletje 2 Hindernisbaan voor kinderen

Dit buitenspelletje spelen de kinderen ook op ons kinderfeestje van de VriendenClub.

Jij maakt vooraf buiten een “hindernisbaan”. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Zorg voor een startpunt en een finish. Tussendoor kan bijvoorbeeld een boom staan (als je die in de tuin of het park hebt) of een speeltoestel van een speeltuin. De kinderen gaan in tweetallen over de baan. Ze klemmen een ballon of bal tussen hun buiken. Ze mogen de bal niet aanraken en hij mag niet op de grond vallen. Nu gaan ze het parcours over. De kinderen moeten bijvoorbeeld een rondje om de boom of de stoel lopen, tegelijk springen of over een bankje stappen met de bal tussen hen in (dat is wel moeilijk hoor). Je kan de hindernisbaan van dit buitenspel zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wil.  

Bekijk hier een instructiefilmpje voor de kinderen.

  

Buitenspelletje 3 De schurk en de engel

Dit is een heel grappig spel om met een grote groep kinderen buiten te spelen. Bijvoorbeeld een schoolklas of een sportteam. Natuurlijk is het ook heel geschikt voor een kinderfeestje buiten. Je kunt dit buitenspel spelen met kinderen vanaf een jaar of 7 a 8.  

Om de beurt is één kind (begin met de jarige?!) de koning.  De koning doet in deze ronde niet mee maar “kijkt” wat er gebeurt. Elke kind kiest in gedachten een ander kind om te beschermen (de engel) en een kind om te vrezen (de schurk). Laat de kinderen hun schurk en engel op een briefje schrijven en verzamel die voor elke ronde. De kinderen mogen het niet van elkaar weten! Baken een grasveld of speeltuin af voor dit bijzondere buitenspel. De kinderen gaan bij de start van de ronde rondlopen. Tijdens het rondlopen, probeert iedere persoon steeds dichter bij de persoon te komen die hij wil beschermen en loopt weg van degene die hij vreest. Dit doen ze rustig en zonder iets te zeggen.  

Na een paar minuten is de ronde voorbij. Nu mag de koning zeggen wat hij heeft gezien en raden of hij de goede engel en schurk van iedereen weet te benoemen. Aan de hand van de briefjes kunnen jullie controleren of de koning het goed heeft gezien.  

Nu is de volgende persoon de koning en maken de kinderen weer nieuwe briefjes met schurk en engel erop. 

Buitenspelletje 4 Touwtje springen

Het is een simpel buitenspel maar o zo leuk voor kinderen. Touwtje springen is hét buiten spel bij uitstek en heel geschikt om met een groepje kinderen te doen. Het leukste is om tijdens een kinderfeestje een groot, lang springtouw te gebruiken. Je koopt deze bij de Decathlon of de Action. Maak hem vast aan een lantarenpaal of draai met een andere volwassene. De kinderen gaan er nu met z’n allen in springen of doorheen springen.  

Een variant op dit klassieke buitenspel is dat je het springtouw laag over de grond ronddraait en de kinderen er steeds overeen moeten springen. De kinderen staan hiervoor in een kring om de persoon die het touw draait heen. Lukt het goed? Laat ze dan tegelijk ook een bal overgooien. Of een plastic bekertje met water vasthouden als het warm is. 

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Buitenspelletje 5 De puzzelrace

Dit is een leuk spel om buiten te spelen tijdens een kinderfeestje voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Dit spel speel je in twee teams tegen elkaar. Je hebt twee soortgelijke afbeeldingen op A4 nodig. Voor het spel begint, laat je de afbeeldingen aan beiden teams zien. Dit zijn de puzzels die ze straks gaan maken. Vervolgens knip je beiden puzzels in 10 stukken. Alle 20 stukken van de puzzels vouw je dubbel, hussel je door elkaar en stop je in een emmer of doos aan de ene kant van het veld.  

De kinderen staan met hun groep aan de andere kant van het veld en mogen om de beurt naar de emmer rennen en één puzzelstuk pakken. Dit puzzelstuk nemen ze mee naar hun groep. Daar aangekomen, mogen ze kijken of het een juist stuk is.  

Hoort het bij hun puzzel, dan mogen ze het op de grond leggen en mag de volgende van de groep een puzzelstuk gaan halen. Hoort het niet bij hun puzzel, dan moet de persoon die het gehaald heeft het terugbrengen en een ander stuk gaan halen. Ieder groep mag steeds maar één puzzelstuk tegelijk vast hebben. Welk team heeft als eerste de puzzel compleet?     

Variant: Wil je liever niet dat de kinderen tegen elkaar strijden? Laat ze dan met z’n allen één puzzel maken en de andere puzzel is de fopper. Knip de puzzels dan wel in meer stukken en laat de kinderen met twee tegelijk lopen, anders moeten ze te lang op elkaar wachten. 

Buitenspelletje 6 Blotevoetenpad voor kinderen

Dit is een leuk buitenspel voor kleuters en kinderen uit groep 3. Het zit ook bij ons kinderfeestje van Ziggy Zintuig.  De kinderen wandelen één voor één over een blotevoetenpad. Van tevoren maak jij buiten in de tuin een pad met teiltjes achter elkaar met water, zand, steentjes, misschien hooi van het konijn, een zachte handdoek om over te lopen en een ruwe mat om over te lopen. Het maakt niet uit wat je gebruikt, als de ondergronden maar verschillen. De kinderen voelen met hun voeten de verschillende ondergronden. 

Variant: laat de kinderen met blinddoek op lopen, dan kunnen ze nog beter voelen.

Buitenspelletje 7 Kruiwagenrace

Dit is een erg simpel buitenspel, je hebt bijna niets nodig en het is erg grappig om te spelen. De kinderen spelen het twee aan twee. Eén kind staat op zijn handen en de ander houdt zijn benen vast. Zo vormen ze samen een “kruiwagen”. Nu gaan ze een route lopen. Bijvoorbeeld een rondje om de bank in het park of naar het einde van het grasveld. Als ze terug bij het beginpunt zijn, mogen de volgende twee. Heb je een grote groep kinderen op het kinderfeestje? Laat ze dan met twee of drie kruiwagens tegelijk lopen, dan hoeven de kinderen niet zo lang op elkaar te wachten. Bij het eindpunt van de route leg je een snoepje of een glas drinken als beloning.  

Buitenspelletje 8 Laserdraden spel

Bij ons binnenspelletjes blog hebben we deze ook al genoemd, maar buiten is dit misschien nog wel leuker om te spelen. Je hebt een bolletje wol of touw nodig. Hiervan maak je vooraf een laserstralen-parcours door de tuin of het park. Gebruik bomen, speeltoestellen van de speeltuin of tuinmeubels om de touwen aan vast te maken. Laat de kids er doorheen gaan. Wie een laserdraad raakt is af.  

Zorg dat jullie parcours een begin en een einde heeft, zodat de kinderen goed weten welke kant ze op moeten. Zijn de kinderen wat ouder en wil je het ze extra moeilijk maken? Laat ze dan iets “veilig“ naar de overkant brengen. Een kussen, een beker water, een bal enz enz.  Hoe groter de spullen die de kinderen meenemen zijn, hoe moeilijker het spel wordt. Misschien kunnen de kinderen punten verdienen voor elk attribuut wat ze veilig naar de andere kan van het parcours hebben gedragen.  

Variant: Laat andere kinderen op afstand met nerfpistolen of waterpistolen proberen om de kinderen in het parcours te raken. Zorg dan wel op dat de schutters op voldoende afstand staan.

Bij ons kinderfeestje Dwarsbomen zit ook een laserdraden spel. HIER lees je tips hoe je binnen of buiten een laserparcours voor dat feestje maakt.  

Buitenspelletje 9 De vloer is lava

Bij dit leuke buitenspelletje gaan de kinderen weer over een soort parcours dat jij van tevoren hebt gemaakt. Ze mogen de grond niet raken en volgen een pad met van alles wat jullie in huis hebben. Bijvoorbeeld een mat, een tegel, een handdoek, een kussen, een hoepel, een stuk krant, enz enz. Als je een hele grote groep kinderen hebt, kun je beter twee identieke parcoursen maken en een estafette doen, dan komen de kinderen sneller aan de beurt.  

Variant: laat de kinderen een volle beker met water meenemen over het parcours waarmee ze een emmer vullen bij de finish.  

Bekijk ook onze water spelletjes! 

Buitenspelletje 10 Kettingreactie zonder handen

Dit is een buitenspelletje dat goed gespeeld kan worden op een kinderfeestje. Je kan het ook binnen spelen maar buiten is fijner. Het is geschikt voor kinderen vanaf 7 a 8 jaar ongeveer.  

Laat de kinderen in een grote kring staan of in een lange rij met steeds ongeveer een meter tussen elkaar in. Ieder kind krijgt een wasknijper. Deze moeten ze in hun mond houden. Het eerste kind (de jarige?!) krijgt een bierviltje, oud bankpasje of foto van de jarige in zijn wasknijper. Nu moet hij deze doorgeven aan de volgende in de rij zonder zijn handen te gebruiken. Lukt het de kinderen om binnen X tijd het bierviltje zonder de grond te hebben geraakt naar het eindpunt te brengen?  

Variant 1 voor als je dit buitenspelletje speelt met een hele grote groep kinderen: maak 2 of drie groepjes en laat ze tegen elkaar strijden.  

Variant 2 voor als je dit buitenspelletje speelt met maar 3 of 4 kinderen: laat alle kinderen twee keer plaats nemen in de rij.  

Variant 3 voor als je dit buitenspelletje speelt als het heel warm is: laat de kinderen een plastic bekertje met wat water erin aan elkaar doorgeven met de wasknijper. 

Kant en klare buitenspelletjes kopen

Natuurlijk kun je ook kant en klare buitenspelletjes kopen. We hebben er een aantal mooie buitenspeelgoed items voor je verzameld. Klik op de vetgedrukte woorden voor een mooi overzicht.

Wat denk je van deze super leuke speeltenten en speeltunnels  De meeste kun je zo in de tuin of het park zetten en zorgen voor uren speelplezier.

Deze fantastische vang en werp spellen voor kinderen kun je gebruiken voor de leukste kant en klare buitenspelletjes.

Vinden jouw kinderen het leuk om te “helpen “in de tuin? Bekijk dan het overzicht van tuinierspeelgoed voor kinderen.

Buitenspelletje 11 Wie raakt het doel?

Voor dit buitenspel heb je stoepkrijt of takjes nodig en wat zakjes met zand. Teken op de grond een grote cirkel met daarin een kleinere cirkel en nog een minicirkel in het midden. In de binnenste cirkel zet je 10, in de iets grotere cirkel zet je 5 en in de buitenste rand 2.  

De kinderen mogen nu één voor één proberen zoveel mogelijk punten te scoren met het gooien van hun zakje zand. 

speurtocht kinderen buiten

Buitenspelletje 12 Het ruilspel

Dit spel kun je in groepjes van 3 a 4 laten spelen tijdens een kinderfeestje. Het is een buitenspel voor wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 10.  Bij de start geef je iedereen een simpele balpen of een ander klein item. Kan ook 50 CENT zijn. De kinderen gaan nu met hun groepjes langs de deuren om te proberen er steeds iets mooiers, en duurder voor te ruilen. Na x tijd komen de groepjes weer bij elkaar en bekijken ze van elkaar wat de “buit” is.  

Buitenspelletje 13 Stoepranden

Ken je stoepranden of stoeprandje ketsen nog? Dit buitenspel spelen mijn kinderen vaak en ze dagen mij ook regelmatig uit voor een potje! Je speelt dit spel in een rustige straat met een stoeprand aan beide zijden van de straat. Om de beurt mogen jullie proberen de rand van de tegenstander te raken met een bal. Als hij raak is probeer je, door snel naar de bal toe te lopen, de bal te vangen. Nu mag je, staand op de straat en dus dichter bij de stoeprand van de tegenstander, nog eens de rand te raken en nog eens en nog eens. Steeds als je de rand raakt krijg je een punt! Echter: gooi je mis en sta je nog op de straat, dan mag de tegenstander jou af proberen te gooien. Als dat lukt, ben je al je punten weer kwijt. Als je dit buitenspel tijdens een kinderfeestje speelt, kun je het in teams spelen of één tegen één en dan een afval schema maken.

Wil je meer gemak? Bekijk dan deze kant en klare stoeprand spellen

Buitenspelletje 14 Een ketting van kleding

Dit is een grappig buitenspelletje. Je kunt het goed op een kinderfeestje spelen met een groep kinderen. Laat de kinderen een zo lang mogelijke ketting maken van hun schoenen of jassen door ze naast elkaar op de grond te leggen.    

Je kunt dit spel met één groep spelen, maar leuker is het om het in twee groepen te spelen en dan te kijken welke groep de langste ketting heeft kunnen maken in bijvoorbeeld 5 minuten.  

Buitenspelletje 15 Rollen maar

Dit buitenspel kun je goed met een groep kinderen spelen maar je hebt wel een lekker ruim en schoon grasveld of zandbak nodig.  Alle kinderen gaan naast elkaar liggen. Eén kind gaat er dwars op liggen en laat zich naar voor glijden doordat de andere kinderen allemaal tegelijk omrollen. Het is leuk als de jarige job zich als eerste mag laten glijden over de andere kinderen.   

kinderfeestje thuis buiten

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.