15 Binnenspelletjes voor tijdens een kinderfeestje

Willen jullie thuis een kinderfeestje vieren en ben je op zoek naar leuke spelletjes voor binnen met kinderen? Of hebben jullie een familieweekend of ander feestje en zoek je nog wat binnenspelletjes? In dit blog geven we je inspiratie en de leukste tips voor binnenspelletjes met kinderen.  

Voor deze spelletjes heb je weinig ruimte nodig en, niet onbelangrijk, ook weinig materialen. Verder zijn de meeste binnenspelletjes die we in dit blog uitleggen voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar, dus geschikt voor kinderen op de basisschool. Zijn de kinderen nog erg jong, bijvoorbeeld kleuters, dan maak je de spelregels voor de spelletjes wat makkelijker. Zijn de kinderen al wat ouder, bijvoorbeeld in de bovenbouw van de basisschool, dan maak je de regels gewoon wat moeilijker. Bij de diverse spellen en hun uitleg zullen we de leeftijden er bij vermelden. Hoe dan ook, veel plezier met binnen spelen!    

laserparcours binnen

Binnenspelletje 1 De tekenketting

Dit is een super leuk spel om binnen te spelen met kinderen en je hebt alleen twee vellen papier en één pen of potlood nodig.  

Hoe werkt spel? Jullie gaan allemaal achter elkaar staan. Iedereen ziet de rug van de persoon voor hem. De persoon helemaal achteraan tekent eerst op papier een voorwerp. Bijvoorbeeld een boot, een huis, een auto of een bloem. Niemand mag deze tekening zien. Nu gaat hij met zijn vinger deze boot nog eens op de rug van de persoon voor hem tekenen. Degene die de tekening op zijn rug heeft “gevoeld” probeert vervolgens de tekening op de rug van de persoon voor hém te tekenen …. Zo ga je door tot de laatste in de rij. De laatste persoon maakt nu de tekening die hij denkt te hebben gevoeld op echt papier. Tot slot vergelijken jullie samen de eerste en de laatste tekening. Lijkt het een beetje?    

Dit spel is het leukste voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Maar je kan het ook met kleine kinderen spelen. Speel je dit spel met bijvoorbeeld kleuters? Zorg dan dat jij zelf de eerste tekening maakt en maak dat een hele makkelijke tekening. Bijvoorbeeld een zon of een smiley.  

Binnenspelletje 2 Proefspel voor kinderen

Dit spel zit ook bij een aantal van onze kinderfeestjes. Wij krijgen er leuke reacties op en je kan het heel goed binnen spelen met kinderen bijvoorbeeld aan de keukentafel.  

Voor dit spel heb je een aantal kleine bakjes nodig en schoteltjes om de bakjes mee af te dekken. Stop in de verschillende bakjes iets eetbaars. Bijvoorbeeld pindakaas, jam, yoghurt, appelmoes, vla enz. Dek vervolgens de bakjes af. Niemand mag zien wat er in zit.  Eén iemand wordt geblinddoekt en krijgt blind een hapje uit één bakje. Nu moet hij of zij raden wat er is geproefd.  Daarna is de volgende aan de beurt. Als de kinderen het spannend vinden, krijgen ze van te voren een tip over welke smaak er in het bakje zit. Bijvoorbeeld: het is zoet of: je doet het bij de frietjes. 

Tip: Wil je het extra moeilijk maken? Doe dan ook een wasknijper op de neus van de proever en bij iets oudere kinderen kun je wat meer “vieze” smaakjes toevoegen zoals azijn of peper.  

Let trouwens wel op allergieën bij dit spel!   

Binnenspelletje 3 Fotospeurtocht in huis

Wie denkt dat een speurtocht alleen buiten gespeeld kan worden heeft het mis! Deze fotospeurtocht kun je heel goed binnen spelen met kinderen. Ja kunt ervoor kiezen om zelf de speurtocht te maken, maar de kinderen kunnen het ook voor elkaar doen. Zeker oudere kinderen vinden het wellicht leuker om zelf de foto’s te maken. Voor dit spel heb je een mobiele telefoon nodig (of digitaal fototoestel). De persoon die de speurtocht “bedenkt” maakt foto’s van plekken in en om het huis. Het zijn foto’s van details, uitvergroot. Bijvoorbeeld de knop van de voordeur. Of een stukje van de afstandsbediening van de TV. De andere spelers moeten aan de hand van de foto’s ontdekken, waar de foto’s gemaakt zijn. 

Variant: elke foto die gevonden is levert een letter op en alle letters samen vormen een woord. 

Wil je nog meer speurtocht ideeën? Lees dan ons speurtochten tips blog

Binnenspelletje 4 Voelspel voor kinderen

Ook een voelspel kun je goed met kinderen binnen aan tafel spelen. Je hebt alleen een oude doos nodig. Het spel lijkt op het proefspel, alleen nu moeten de kinderen al voelend raden wat er in een (schoenen)doos zit. De doos is helemaal dicht, alleen aan de voorkant zit een klein gat waar precies een hand doorheen past. Plak er aan de binnenkant ook een stukje papier voor. (alleen boven vast maken) zodat de kinderen niet door dat gat kunnen gluren.   

Het is het leukste als er steeds maar één voorwerp in de doos zit en de kinderen om de beurt mogen voelen.  

Tip: eten in de doos wordt een smeerboel. Wel is het leuk om juist iets zachts (een knuffel?) iets hards (een vork?) enz er in te stoppen.  Hoe ouder de kinderen zijn hoe moeilijker je het kan maken.  

Waarom moeilijk doen?

Voor € 24,50 vier je een compleet feest met spellen!

Bijvoorbeeld deze:

Binnenspelletje 5 Het gratis familiespel van Confetti per Mail

Natuurlijk kan ons eigen gratis Familiespel niet ontbreken in dit rijtje binnenspelletjes😉 Je kunt het heel goed binnen spelen met iedereen uit het gezin. Maar ook vrienden kunnen dit spel goed samen spelen. Het is de bedoeling dat jullie van elkaar gaan raden wat de ander heeft ingevuld op bijvoorbeeld de vraag :Wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland? Wil je meer weten over dit leuke spel? Of het gelijk gratis downloaden? Ga dan naar onze pagina met gratis downloads    

Binnenspelletje 6 Woordspelletjes met kinderen

Er zijn heel veel leuke woordspelletjes om samen met kinderen te spelen. Het leuke aan deze spellen is dat je ze overal kunt spelen, want je hebt geen spullen nodig en geen ruimte. Het zijn dus perfecte binnenspelletjes voor kinderen. Wij spelen deze 3 woordspelletjes vaak in de auto op weg naar vakantie.   

  • Ik ga op reis en ik neem mee... Om de beurt verzin je iets wat je mee wilt nemen op reis. Steeds als je aan de beurt bent, vertel je in de juiste volgorde wat de personen voor je al hebben verzonnen. Weet je het niet meer? Dan ben je af.  
  • Woordslangen De eerste speler noemt een woord. De tweede verzint daarna een woord met een beginletter die gelijk is aan de laatste letter van het eerste woord. Bijvoorbeeld ezeL – Lieveheersbeestje. En zo ga je door. Wij spelen dit vaak in een thema bijvoorbeeld dieren. Dus ieder woord moet een dier zijn. Maar je kunt ook als thema speelgoed nemen. Of iets anders wat jullie zelf bedenken.   
  • Verstoppertje 2.0 Het normale verstoppertje is bij uitstek een spel voor buiten. Maar weet je dat je het ook binnen of zelfs in de auto kunt spelen zonder dat de kinderen hoeven te rennen? Eén iemand bedenkt in zijn hoofd een verstopplek in huis. Het mag van alles zijn! Het kan in de openhaard zijn, in de koelkast, in de WC, onder het vloerkleed, enz. De rest moet raden waar de verstopplek is door slimme vragen te stellen. De “verstopper” mag alleen antwoorden met ja en nee.   

Binnenspelletje 7 Lachyoga met kinderen

Dit is een heel grappig spel dat goed binnen te spelen is met kinderen. In ons kinderfeestje de VriendenClub zit het ook. Het lijkt een beetje op twister, maar dan leuker! De kinderen gaan in een kring staan. Er is één spelleider, deze doet niet mee maar geeft de opdrachten voor de lachyoga. Bijvoorbeeld: “Pak allemaal met je rechterhand de voet van je linker buurman vast. Verzin zo steeds een nieuwe opdracht, die het ze goed moeilijk maakt.   

Wil je meer weten over de VriendenClub ? Kijk dan hier 

Binnenspelletje 8 Geheugenspel

Ook het geheugenspel is een spel dat jullie goed binnen kunnen spelen met kinderen tijdens bijvoorbeeld een kinderfeestje. Je hebt een dienblad nodig en een theedoek. Op het dienblad leg je 10 tot 20 voorwerpen (denk aan een vork, een theezakje, een pen etc) De kinderen mogen dit nog niet zien. Nu dek je het dienblad af met een theedoek.  

Zet het dienblad met de theedoek erop midden op de tafel. Nu haal je voor 20 seconden de theedoek eraf. De kinderen mogen kijken wat er op ligt. Daarna dek je het dienblad weer af. De kinderen mogen nu om de beurt iets zeggen wat ze denken dat er op lag.  

Variant: Nadat de kinderen even hebben mogen kijken, haal je één voorwerp van het dienblad en leg je alles nét even anders neer op het dienblad. Weten de spelers welk voorwerp weg is gehaald? 

Binnenspelletje 9 Uitpakspel voor kinderen

Dit is een grappig spel dat jullie heel goed kunnen spelen tijdens een kinderfeestje. Je hebt een snoepje of klein cadeautje nodig. Dat pak je in 8 a 10 verschillende lagen inpakpapier of kranten/ reclame blaadjes in. Het leukste is als de verschillende lagen er steeds wat anders uit zien. Hoe ouder de kinderen op het feestje zijn, hoe moeilijker je het cadeau in kunt pakken. Ook heb je een dobbelsteen en handschoenen nodig. De kinderen verzamelen om een tafel. Om de beurt mogen de kinderen met de dobbelsteen gooien. Als iemand 6 gooit, mag hij/zij snel de handschoenen aandoen en het cadeautje proberen uit te pakken. De andere gaan door met het gooien van de dobbelsteen. Zodra er weer iemand 6 gooit, mag diegene de handschoenen aan en verdergaan met uitpakken. De kinderen gaan net zo lang door tot het cadeautje helemaal is uitgepakt.  

Een variant op dit grappige spelletje is een onderdeel van ons kinderfeestje De Toverdrank.  

Binnenspelletje 10 De blaasrace

Deze blaasrace speel je binnen aan de eettafel of op de grond van de woonkamer of gang. Je hebt één of meer pingpongballen nodig en papier, plakband en een pen. Op de tafel of op de grond teken je een kronkelende race baan van ongeveer 20 cm breed met een START en een FINISH. Heb je geen papier? Dan kun je ook met bestek op de tafel of een opgerolde theedoek of oude opgerolde krant een baan maken. Al blazend brengen de kids hun bal naar het eindpunt. Let op: de bal mag niet buiten de baan komen. Als dat toch gebeurt moet je weer opnieuw beginnen. Wie is de Max Verstappen van het bal blazen? Wie brengt de bal het snelste binnen de lijnen naar de Finish?   

Kant en klare binnenspelletjes kopen?

Bij BOL kun je natuurlijk ook kant en klare binnenspelletjes kopen. We hebben wat leuke opties voor je uitgezocht. Klik op de vetgedrukte woorden voor handige overzichten.   

Natuurlijk is er LEGO maar er zijn veel meer soorten bouwspeelgoed! Zo zijn er heel veel soorten knikkerbanen te koop, waar kinderen uren zoet mee zijn. En ken je deze unieke  Magnetische bouwblokken al ?

Zijn jouw kinderen meer van de rollespellen? Bekijk dan het mooie overzicht van Verkleedkleding . Met deze kleren kunnen kinderen eindeloos hun fantasie kwijt.

Hebben jullie wijsneuzen in huis? Bekijk dan dit mooie Educatieve speelgoed voor uitvinders en ontdekkers. Van lipenstift maken tot een opgravingsset, voor alle leeftijden en alle interesses vind je in dit overzicht educatief speelgoed.

Binnenspelletje 11 Zoek de kleuren (leuk voor kleuters)

Ga op zoek naar rode spullen in huis, of juist groene of blauwe. Wie vindt de meeste spullen in de juiste kleur? Dit spel is super leuk voor peuters en kleuters die de kleuren leren kennen. 

Variant: zoek de vormen. Ga op zoek naar 5 dingen die rond zijn in huis, 5 vierkante dingen en zo door. 

Binnenspelletje 12 Toveren met Skittels

Wist je dat je kunt toveren met skittels? Je hebt hiervoor een zak skittels, een bord en een glas water nodig. De kinderen mogen eerst in een cirkel aan de rand van het bord een aantal skittels leggen. Laat ze een mooi patroon bedenken. Als de skittels in een cirkel liggen mogen ze voorzichtig in het midden van het bord wat water gieten. Niet teveel, het water moet de skittels net nat maken… En nu wachten…… na een paar minuten zie je de magie…. 

Binnenspelletje 13 Mannetje tekenen

Hiervoor heb je één dobbelsteen en voor elke kind papier en een potlood nodig. Het doel van het spel is zo snel mogelijk een mannetje te tekenen. Als je één gooit mag je een hoofd tekenen. Bij twee het lichaam. Gooi je drie dan mag je de rechterarm tekenen en bij vier de linkerarm. Bij 5 het rechterbeen en bij 6 het linkerbeen. Iedereen gooit om de beurt.  Wie heeft als eerste een compleet mannetje getekend?  

Binnenspelletje 14 Geurmemory voor kinderen

Bij dit memoryspel, dat je heel goed binnen én buiten kunt spelen met kinderen, gaan de kinderen op zoek naar dezelfde geurtjes. Een variant van dit spel spelen de kinderen tijdens het kinderfeestje Ziggy Zintuig Wat je nodig hebt, zijn 20 ondoorzichtige bakjes/ bekers met een deksel waar je een gaatje in kunt prikken. Wij gebruikten zilverfolie om onze plastic bekertjes mee af te dekken.  

Let op, vóór je de bekertjes afdekt stop je eerst een aantal grappige geurtjes in de bakjes. Steeds in twee bakjes dezelfde geuren. Denk hierbij niet te ingewikkeld, kijk gewoon naar wat je in huis hebt. Bijvoorbeeld een beetje wasmiddel, kaneel, citroen, een beetje parfum op een doekje, wat natte aarde uit de tuin. Misschien een kattenkeutel uit de kattenbak😉. Natuurlijk mogen de kinderen niet van te voren kijken in de bakjes.  Als je alle bakjes hebt afgedekt, zet je ze op verschillende plekken in het huis weg.  De kinderen gaan nu de bakjes zoeken en dezelfde geuren bij elkaar gaan zoeken.  Is het ze gelukt? Dan kunnen ze nog samen gaan raden wat welke geur is. Dit is een spel dat vooral leuk is voor kinderen uit onderbouw en middenbouw van de basisschool. Oudere kinderen kunnen het natuurlijk ook spelen, maar dan zou ik de groep in twee splitsen en één groep de bakjes laten maken en de tweede groep laten zoeken en raden.  

Binnenspelletje 15 Laserdraden spel

Wist je dat je heel goed binnen een laserdraden parcours voor de kinderen uit kan zetten? Dit spel is bij ons thuis een hit als het binnenspeelweer is. Het is heel eenvoudig:  

Pak een bolletje wol of touw en maak er laserstralen van in een parcours door de woonkamer, keuken of gang. Laat de kids er doorheen gaan. Wie een laserdraad raakt is af. 

Bij ons kinderfeestje Dwarsbomen zit ook een laserdraden spel. HIER lees je tips hoe je binnen of buiten een laserparcours voor dat feestje maakt.  

binnen spel kinderfeestje

Maak het jezelf niet te moeilijk

Bestel Confetti per Mail

kinderfeestjes voor thuis

Originele kinderfeestjes om thuis of op locatie te vieren. Met handig draaiboek én begeleidende website. 

Contact

Heb je aanvullende tips die je graag met andere ouders deelt? Of wil je iets anders tegen ons vertellen? We horen graag van je! Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.