10 speurtocht tips voor tijdens een kinderfeestje

Heb jij wel eens een speurtocht gemaakt voor de kinderen? Het is makkelijker dan je denkt en wij helpen je graag op weg. 

Van een gewone stoepkrijtspeurtocht, tot een foto-speurtocht en een geurspeurtocht, met deze tips maak jij eenvoudige dé speurtocht die bij jouw kinderen past.  

kinderfeestje thuis tips speurtocht

Speurtocht met stoepkrijt

De speurtocht die iedereen wel kent, is een speurtocht van A naar B. Je hebt een begin- en een eindpunt en de kinderen volgen het spoor om er te komen. Bedenk van tevoren hoe je wilt dat de kinderen gaan lopen. Denk daarbij aan de afstand en vermijd gevaarlijke wegen en kruisingen. Nu je de route van A naar B hebt bedacht ga je de route van de speurtocht met pijlen op de grond uittekenen met stoepkrijt. 

Koop hier eenvoudig je stoepkrijt


Speurtocht met markeringen

Deze lijkt op de eerste speurtocht alleen gebruik je nu kleine touwtjes/ballonnen of andere markeringen die je op kan hangen. Verzamel een aantal touwtjes of ballonnen in dezelfde kleur of stijl, iets wat goed bij de jarige past. (bijvoorbeeld zijn of haar lievelingskleur) Hang deze op plekken in palen/ bomen waar je wilt dat de kinderen naartoe lopen. Denk goed na waar je ze hangt. Net voorbij een splitsing is slim, want dan weten de kinderen welk pad ze moeten kiezen.   

Foto speurtocht

Een heel ander soort speurtocht is de fotospeurtocht. De kinderen volgen geen vaste route maar gaan op zoek naar foto’s. Van tevoren maak jij een aantal foto’s van details in de buurt waar je wil dat de kinderen naar op zoek gaan. De kinderen gaan daarna opzoek naar alle foto’s. Als ze zelf al een telefoon hebben, kun je ze steeds een foto van de groep laten nemen bij de gevonden plek. Zo versturen ze het “bewijs” dat ze de plek hebben gevonden. Deze kunnen ze naar jou als jury appen en daarna gaan de kinderen opzoek naar de volgende foto. Je kan ook op alle foto plekken een envelop leggen met een opdracht of een letter die de kinderen moeten verzamelen. Als de kinderen alle foto’s hebben gemaakt cq alle opdrachten hebben gedaan cq alle letters hebben gevonden is de speurtocht klaar.


WhatsApp speurtocht

Een WhatsApp speurtocht is geschikt voor kinderen die met een telefoon kunnen en mogen lopen.  Je kunt ze een oude telefoon meegeven als ze er zelf nog geen hebben. Zorg er wel voor dat ze 4G bereik hebben.

Deze speurtocht hebben wij van Confetti per Mail al helemaal voor je uitgewerkt. We hebben twee varianten. “De zoektocht naar Lotje” voor kinderen van 6 tot 10 jaar en “De vermissing van Lotje” voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Bij de eerste speurtocht appen de kinderen vooral via Emoji’s met Lotje zelf die zicht heeft verstopt en bij de vermissing van Lotje gaan de kinderen de politie hebben bij een vermist meisje. Ze gaan dan appen met Arno Niem, een geheime getuige.

De speurtochten zijn geschikt als kinderfeestjes maar ook leuk om met je gezin of tijdens een weekendje weg te doen.

De allerleukste kinderfeestjes voor thuis

draaiboek kinderfeestje de vriendenbattle

Spannende speurtocht met breekstaafjes voor in de avond.

Ook bij deze speurtocht gaat het om het volgen van de route van A naar B. Alleen is dit een spannende variant voor in de avond. Het is het leukste als er niet veel restlicht is bijvoorbeeld in een park of bos. Zorg wel dat je bij de kinderen blijft! Om de route uit te zetten gebruik je breekstaafjes (nadat je ze knakt geven ze licht). Hang op ieder punt waar je wil dat de kinderen naartoe lopen een lichtgevend breekstaafje. Wil je het nog moeilijker maken? Hang dan reflectoren in de bomen en laat de kinderen met zaklampen zoeken naar de route.   

Koop hier je breekstaafjes


Code speurtocht - links, rechts of rechtdoor

Voor deze speurtocht bedenk je drie codes. Dat zijn afbeeldingen die staan voor Links, Rechts en Rechtdoor. Bijvoorbeeld een rondje is links, een vierkant is rechts en een driehoek is rechtdoor. Of blauw is links, rood is rechts en geel is rechtdoor. Leg/ hang nu op ieder kruispunt de juiste afbeelding of kleur om de kinderen naar de juiste route te sturen.  Natuurlijk leg je de kinderen voor ze gaan wandelen uit wat welke code betekent.  

Andere voorbeelden zijn voor codes zijn: Een blije smiley is links een verdrietige smiley is rechts en een smiley met bril is recht door.  Extra leuk is het om deze codes in het interessegebied van jouw kinderen te bedenken. Houdt jouw kind van Pokémon? Gebruik dan drie soorten Pokémon om de route te bepalen. Houdt jouw kind van paarden, gebruik dan drie soorten paarden enz enz . 

Bekijk HIER een aantal voorbeelden van afbeeldingen om te gebruiken voor de speurtocht.

Schatkaart speurtocht

Houden de kinderen van oude schatkaarten? Maak er dan zelf één en laat de kinderen op zoek gaan naar het Kruis op de kaart (en daar ligt een schat met wat lekkers er in!) . Maak een afbeelding van bijvoorbeeld google maps en teken daar een route op. Print hem uit en brand de randjes weg, geef het wat koffie vlekken en klaar is jouw schatkaart. Maar je kan ook zelf een schatkaart tekenen. Wij hebben voor onze Lotje speurtocht een aantal handige tips verzameld om zelf een speurtocht kaart te maken KIJK HIER


Geuren speurtocht

Dit is een speurtocht die wel wat voorbereiding vraagt, maar een groot succes is bij kinderen. Op iedere kruising hang je een plastic bekertje met “een luchtje” en ondoorzichtige deksel (of aluminium folie) met wat gaatjes er in zodat de kinderen wel kunnen ruiken maar niets kunnen zien. Je kan ook een lapje stof met een geurtje gebruiken. De geuren die je kan gebruiken zijn bijvoorbeeld: parfum, ui, knoflook, natte aarde, koffie, kaneel, zeep, kruidnagel enz enz. Bedenk nu een route aan de hand van de geuren voor de kinderen. Bijvoorbeeld, ga linksaf het huis uit en zoek naar een geurbakje.  Ruik je ui in het eerste bakje/stofje, ga dan links af, ruikt het naar koffie, ga dan rechts af. En zo door. Let wel op dat het niet regent op deze dag want dan gaan de geuren snel verloren.

Tiener speurtocht

Ben jij op zoek naar een speurtocht voor tieners? We hebben hem voor je uitgewerkt in ons VriendenBattle spel. Tijdens de VriendenBattle strijden verschillende teams tegen elkaar door zoveel mogelijk punten te verdienen met foto-opdrachten.  

Er staan 20 gekke, grappige, leuke en bijzondere foto-opdrachten klaar. De teams kiezen zelf een tactiek: Gaan ze voor snelle opdrachten, creatieve opdrachten of insta-waardige foto’s?! 

Tijdens de 60 of 90 minuten die de teams hebben om punten te scoren, zien ze de ingeleverde opdrachten van de andere teams voorbij komen in de WhatsAppgroep. Zo kunnen ze proberen elkaars  briljante ideeën te overtreffen!  

Dit spel is super leuk voor tieners en is te spelen met een kleine of grote groep bijvoorbeeld met de hele klas!

Spellen speurtocht

De kinderen gaan op pad en elke keer dat ze bij een kruising zijn, gaan ze eerst een klein spel spelen. Hebben ze dat goed gedaan dan horen ze welke kant ze daarna op moeten. Jij maakt van tevoren de speurtocht opdrachten en bij elke kruising geef je de kinderen een opdracht. Het leukste is om het kleine spelletjes te laten zijn bijvoorbeeld:

  • Ga van klein naar groot in een rij staan.
  • Loop in een polonaise een rondje om de speeltuin heen.
  • Houd met z’n allen een minuut lang de ballon in de lucht zonder hem vast te pakken.
  • Ga allemaal van de glijbaan af.
  • Ga in een cirkel staan, houd elkaars handen vast en laat jullie armen twee rondjes “golven”. 
  • Spring allemaal als een kikker 10 passen vooruit
  • Kruip onder elkaars benen door. Enz enz  

 

We hopen dat met deze 10 handige tips, jij een toffe speurtocht voor de kinderen kunt maken.  Heb je nog behoefte aan meer inspiratie op het gebeid van kinderfeestjes? Bekijk dan al onze kant en klare kinderfeestjes voor thuis. 

Liefs, het ConfetTeam

Wij, feestjesontwerpers van Confetti per Mail, zijn altijd op zoek naar weetjes over feestjes. Heb je een tip die je graag met andere ouders deelt? Of heb je een vraag aan ons? We horen graag van je!

Ben je benieuwd naar onze feestjes? Klik dan op de knop hieronder, dan zie je ze allemaal. 

Met Confetti wordt het organiseren van een feestje een feestje